Bojan Glavina

Skladatelj, klavirski pedagog, pianist, publicist.

Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral iz orgel (prof. Hubert Bergant) in kompozicije (prof. Marko Mihevc). Opravil je tudi dveletno šolo za klavirske pedagoge v Gorici pri prof. Sijavušu Gadžijevu.

Njegov skladateljski opus vsebuje okrog 400 del – največ jih je posvečenih klavirju in komornim skupinam, nato zborom, drugim solistom, ter orkestrom. Veliko jih je nagrajenih na slovenskih in mednarodnih natečajih za kompozicijo (Italija, Hrvaška, Bolgarija, ZDA), izšlo pa je okrog 50 njegovih samostojnih zbirk. Več kot polovico svojega opusa je posvetil otrokom in mladini.

Izšlo je sedem njegovih CD-jev: »Zvočne pokrajine« (izbor komornih skladb), CD s klarinetistom Robertom Staničem, CD s Triom Julius, »Dih pomladi« (priredbe za klarinet, violino in klavir), »Glasba letnih časov« (12 skladb za klavir štiriročno), »Skozi pravljično mesto črnobelih tipk« (glasba za dva klavirja), «Album fragmentov« (komorne skladbe).

Delovanje Bojana Glavine na glasbenem področju je zelo široko: bil je ustanovitelj in urednik glasbene revije »Primorska sozvočja« (1999–2005), dolgoletni vodja strokovnega klavirskega aktiva Zveze Primorskih glasbenih šol, je ustanovni član EPTE – Društva klavirskih pedagogov Slovenije, v katerem redno sodeluje pri različnih projektih na vsakoletnih Slovenskih klavirskih dnevih. Velikokrat je bil član strokovnih žirij primorskih in mednarodnih tekmovanj. Je zbiratelj in odličen poznavalec notne literature slovenskih skladateljev, zlasti klavirske. S svojimi učenci klavirja je v 30-ih letih pedagoškega dela na domačih in tujih tekmovanjih prejel okrog 120 nagrad. Veliko mladih pianistov na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejelo posebno nagrado prav za izvedbo Glavinovih skladb.

V letih 2015–2017 je na Glasbeni matici Trst uspešno vodil tečaj kompozicije za dijake in profesorje ter bil redni predavatelj Klavirske šole za primorske pedagoge prof. Sijavuša Gadžijeva.

V letu 2016 je izšel njegov literarni prvenec – »Žvižgi«, zbirka kratkih, proznih zgodb(ic), ki je doživela veliko pozitivnih odzivov občinstva, zbirka pa je bila tudi nagrajena na natečaju Gledališča Koper in Obalnih galerij.