Emina Smolović

Prof. dr. Emina Smolović je rojena leta 1970. Študij violine je dokončala na Akademiji umetnosti v Novem Sadu pod mentorstvom prof. Dejana Mihailovića, ter magistrirala iz violine na Fakulteti glasbene umetnosti (FMU) v Beogradu, v razredu prof. Jasne Maksimović.

Na FMU je opravila specializacijo iz predmeta Metodika pouka godalnih instrumentov v razredu prof. Dejana Mihailovića, ter iz Komorne glasbe, v razredu prof. Olivere Đurđević. Doktorirala je iz violine na Glasbeni akademiji v Sarajevu, pod mentorstvom prof. Angela Stankova. Trenutno se izobražuje na doktorskem študiju iz glasbene pedagogike na FMU v Beogradu.

Kot solistka in kot članica različnih ansamblov od dua do komornega orkestra je koncertirala v Franciji, Italiji, v Egiptu, Izraelu, Turčiji, na Japonskem... Kot solistka je igrala s simfoničnim orkestrom Radio-televizije Srbije, s Sarajevsko filharmonijo in z Umetniškim ansamblom „Stanislav Binički“.

Bila je predstavnica Glasbene mladine Srbije v „Mediteranskem orkestru mladih“, igrala je v Novosadski filharmoniji, v Simfoničnem orkestru RTS, v orkestru Doma vojske SČG, ter v Sarajevski filharmoniji.

Leta 2008 je objavila udžbenik Metodika početne nastave violine (založba Akademija lepih umetnosti), v letu 2012. pa tudi knjigo Principi i razvoj metodike nastave violine u Rusiji (založba Muzička akademija Istočno Sarajevo).

Kot redni profesor je zaposlena na Filološko-umetniški fakulteti v Kragujevcu, ter na Glasbeni akademiji v Sarajevu in Vzhodnem Sarajevu kot profesorica metodike pouka godalnih instrumentov ter prof. violine.