Julija Gubaidullina

Pianist,

Julia Gubaidulina je bila rojena v Kišinevu v Moldaviji v ugledni družini glasbenikov. Klavir je začela igrati s štirimi leti, svoj prvi večji uspeh pa je doživela, ko je pri 12ih letih nastopila z orkestrom Moldavske filharmonije. Po končani Specialni šoli za glasbene talente je v rodnem mestu vpisala Glasbeno akademijo (razred prof. Ludmile Vaverko) in jo z odliko končala leta 1997. Podiplomski študij je zaključila leta 1999 na prestižnem konzervatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi v razredu prof. Yurija Hairapetiana.

Kot pianistka je prejela nekaj pomembnih mednarodnih priznanj: 1.nagrado v Romuniji leta 1993 za komorno glasbo, 1. nagrado na Mednarodnem tekmovanju pianistov v Moldaviji; 3.nagrado na tekmovanju Citta di Sulmona (Italija, 1999). Je dobitnica specialne nagrado UNESCO za posebne dosežke na področju umetniške dejavnosti. Nastopala je ob vodilnih simfonijskih orkestrih v Moladaviji, Rusiji in drugod, ter pod taktirko priznanih dirigentov (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc- Barom) izvedla vrsto klavirskih koncertov Bacha, Beethovena, Brahmsa, Francka, Schumanna, Ravela, Rahmanjinova in Skrjabina. Umetnica v svojem bogatem in raznovrstnem repertoaju posebno pozornost posveča antologijskim klavirskim opusom ruskih skladateljev, zlasti Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina in Nikolaja Karloviča Medtnera.

J. Gubajdulina se je leta 2000 preselila v Sarajevo, kjer je poučevala na tamkajšnji Glasbeni akademiji, bila stalna članica ansambla SONEMUS s katerim se je s sodobnim repertoarjem predstavila občinstvom v Zürichu (2004.), ter na Glasbenem bienalu v Zagrebu (l. 2005 in 2006).

Od leta 2005 živi na Hrvaškem, kjer deluje kot višja umetniška sodelavka na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu. Že trinajsto leto koncertira v duu z Rubenom Dalibaltayanom, s katerim je leta 2006 osnovala klavirsko poletno šolo v Makarski. Koncertna dejavnost jo je peljala po Rusiji, Moldaviji, Španiji, Portugalski, Avstriji, Švedski, Švajcarski, Italiji, Japonski, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Sloveniji in ZDA. Gubajdulina kot profesorica predavateljica velikokrat gostuje na seminarjih na Hrvaškem in v tujini.