Ljubiša Kirovski

Ljubiša Kirovski je diplomiral in magistriral iz violine na Fakulteti glasbenih umetnosti v Skoplju pod mentorstvom prof. Z. Dimitrovskega, s posebno pohvalo - »cum laude«. Na Evropski Mozartovi Akademiji v Varšavi je opravil specializacijo iz violine in komorne glasbe pod mentorstvom profesorjev G. Takacsa, G. Zhislina, P. Szabo, J. Rohmana, G. Samoliotova, P. Luckas-Grafa.

Kot solist Makedonske filharmonije nastopa v koncertih Paganinija (št. 1 in št. 2); Wieniawskega (prvi koncert), Khachaturiana; Shostakovicha (št. 1); Goldmarka, Mendelssohna.... Nastopil je tudi s komornim orkestrom iz Sankt Petersburga. Na koncertu v Švici je bil posebej izpostavljen njegov solistični večer z izvedbo šestih sonat E. Isayea.

Že 26 let nastopa v duu s svojo ženo, pianistko, s katero se je strokovno izpopolnjeval pod mentorstvom profesorjev Pierrea Amoyala in prof. Pavela Gililova v Lozani v Švici. Duo je prejel več prestižnih nagrad: leta 1998 nagrado Centralne Evropske iniciative na mednarodnem tekmovanju komorne glasbe v Trstu; leta 2003 nagrado »Zlata lira« za najboljši koncert sezone, leta 2013 nagrado »Virtuozi« Makedonskega združenja umetnikov za najboljši komorni ansambel, ter nagrado »Georgij Božikov« za promocijo in najboljše izvedbe glasbe makedonskih skladateljev. Od ustanovitve do danes je duo koncertiral v Makedoniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Črni Gori, na Poljskem, v Italiji, v Švici, Turčiji, Severnemu Cipru, v Bolgariji, Angliji, Nemčiji in ZDA (v New Yorku). Posneli so 5 zgoščenk, od katerih eno z deli makedonskih skladateljev, z glasbo posvečeno njunem duu.

Kirovski je bil koncertni mojster Makedonske Opere in Filharmonije. Trenutno deluje kot redni profesor na FMU in vodja godalnega kvarteta »Gajdov«. Od leta 2011 je predsednik Zveze glasbenih umetnikov Makedonije. Je član žirij priznanih glasbenih tekmovanj v Makedoniji in v tujini.