Sijavuš Gadjiev

Sijavuš Gadjiev je študij klavirja in kompozicije opravil na Konservatoriju Čajkovskij v Moskvi pri profesorjih Belli Davidovič, Borisu Zemljanskemu in Mikhailu Voskresenskemu. Po zaključku podiplomskega študija je prevzel mesto profesorja na Posebni glasbeni šoli za izredno nadarjene otroke na moskovskem konservatoriju, kjer je poučeval do leta 1994. V tem času je vzgojil veliko število pianistov, od katerih so se Termizan Erzanov, Alexei Nabioulin, Konstantin Masljuk, Viktorija Korčinskaja in drugi uveljavili na velikih mednarodnih tekmovanjih.

Kot solist je nastopal po nekdanji Sovjetski zvezi, Združenih državah Amerike in po Evropi. Nastopal je z orkestrom Slovaške filharmonije, Rotterdamskim komornim orkestrom, Simfoničnim orkestrom Schpor iz Kassla, Simfoničnim orkestrom Friuli Venezia Giulia, Bratislavskim komornim orkestrom in drugimi. Koncertiral je s priznanimi umetniki, kot so: violinisti Aleksander Vinitski, Axel Wilchot, Vladimir Mendelssohn, violončelisti Michael Flaksman, Mihail Dančila, Jozef Podhiranski in drugi. Sodeloval je s priznanimi dirigenti, kot so: Nijazi, Semjon Kogan, Konrad Van Alphen, Kirk Trevor in drugi. Kot komorni glasbenik nastopa v Ljubljanskem klavirskem triu. Vodil je številne seminarje za profesorje in mojstrske tečaje na univerzi v Los Angelesu, univerzi Domingos Hills v Kaliforniji, Akademiji Franz Liszt v Budimpešti, univerzah za glasbo v Dortmundu, Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, na konservatorijih v Italiji, v Milanu, Pescari, Genovi, Trstu, Gorici, Čedadu in drugje.

Od leta 1994 živi in deluje v Italiji in Sloveniji. Poučuje klavir na Glasbeni Matici Furlanija Julijska krajna v Trstu in na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Sijavuš Gadžijev je član žirij na mednarodnih tekmovanjih Hummel v Bratislavi, Bartok-Liszt v Budimpešti, Città di Cantù, Premio Benassi, Varallo (Italija) in je umetniški vodja Mednarodnega pianističnega tekmovanja Giuliano Pecar v Gorici.

Je prejemnik slovenske nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.