Slovensko   Italian   English    
Žirija tekmovanja Tartini 2022


Klavir
Sijavuš Gadjiev, Italija/Rusija
Julija Gubaidullina, Moldavija/Hrvaška
Paolo Marzocchi, Italija
Denys Masliuk, Slovenija

Violina
Žiga Brank, Slovenija
Emina Smolović, Srbija
Miodrag Bogić, Srbija
Bogomir Petrač, Slovenija

Komorne skupine z godali in klavirjem / ali brez klavirja
Žiga Brank, Slovenija
Martin Sikur, Slovenija
Emina Smolović, Srbija
Paolo Marzocchi, Italija
 

Sijavuš Gadjiev, Italija/RusijaSijavuš Gadjiev je študij klavirja in kompozicije opravil na Konservatoriju Čajkovskij v Moskvi pri profesorjih Belli Davidovič, Borisu Zemljanskemu in Mikhailu Voskresenskemu. Po zaključku podiplomskega študija je prevzel mesto profesorja na Posebni glasbeni šoli za izredno nadarjene otroke na moskovskem konservatoriju, kjer je poučeval do leta 1994. V tem času je vzgojil veliko število pianistov, od katerih so se Termizan Erzanov, Alexei Nabioulin, Konstantin Masljuk, Viktorija Korčinskaja in drugi uveljavili na velikih mednarodnih tekmovanjih.
Kot solist je nastopal po nekdanji Sovjetski zvezi, Združenih državah Amerike in po Evropi. Nastopal je z orkestrom Slovaške filharmonije, Rotterdamskim komornim orkestrom, Simfoničnim orkestrom Schpor iz Kassla, Simfoničnim orkestrom Friuli Venezia Giulia, Bratislavskim komornim orkestrom in drugimi. Koncertiral je s priznanimi umetniki, kot so: violinisti Aleksander Vinitski, Axel Wilchot, Vladimir Mendelssohn, violončelisti Michael Flaksman, Mihail Dančila, Jozef Podhiranski in drugi. Sodeloval je s priznanimi dirigenti, kot so: Nijazi, Semjon Kogan, Konrad Van Alphen, Kirk Trevor in drugi. Kot komorni glasbenik nastopa v Ljubljanskem klavirskem triu. Vodil je številne seminarje za profesorje in mojstrske tečaje na univerzi v Los Angelesu, univerzi Domingos Hills v Kaliforniji, Akademiji Franz Liszt v Budimpešti, univerzah za glasbo v Dortmundu, Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, na konservatorijih v Italiji, v Milanu, Pescari, Genovi, Trstu, Gorici, Čedadu in drugje.
Od leta 1994 živi in deluje v Italiji in Sloveniji. Poučuje klavir na Glasbeni Matici Furlanija Julijska krajna v Trstu in na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.
Sijavuš Gadžijev je član žirij na mednarodnih tekmovanjih Hummel v Bratislavi, Bartok-Liszt v Budimpešti, Città di Cantù, Premio Benassi, Varallo (Italija) in je umetniški vodja Mednarodnega pianističnega tekmovanja Giuliano Pecar v Gorici.
Je prejemnik slovenske nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.
 
Julija Gubaidullina, Moldavija/HrvaškaJulia Gubaidullina je bila rojena v Kišinevu (Moldavija) v družini uglednih glasbenikov. Z igranjem klavirja je pričela pri štirih letih, pri dvanajstih letih je dosegla svoj prvi večji uspeh, ko je nastopila z orkestrom Moldavske filharmonije. Diplomirala je z odliko na Akademiji za glasbo v Kišinevu, podiplomski študij  je zaključila leta 1999 v Moskvi na prestižnem konservatoriju  Petra Iliča Čajkovskega.
Na mednarodnem tekmovanju komorne glasbe (Romunija 1993) je osvojila prvo nagrado, kot solistka pa se je leta 1997 izkazala z osvojitvijo prve nagrade na mednarodnem tekmovanju v Moldaviji in tretje nagrade na mednarodnem tekmovanju v Citta di Sulmona (Italija, 1999). Je dobitnica posebne nagrade UNESCO za posebne umetniške dosežke. Nastopala je z vodilnimi simfoničnimi orkestri, pod vodstvom priznanih dirigentov (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc-Bar) pa je izvedla vrsto velikih klavirskih koncertov Bacha in Beethovna, Brahmsa in Francka, Schumanna in Ravela, Rachmaninova in Scriabina.
Leta 2000 se je preselila v Sarajevo, kjer je poučevala na Akademiji za glasbo in bila stalna članica ansambla SONEMUS. Z ansamblom SONEMUS je z izvajanjem sodobne glasbe uspešno nastopala v tujini: v Zürichu (2004), na glasbenem bienalu Zagreb (2005, 2007). Od leta 2005 živi na Hrvaškem in dela na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu kot docentka za komorno glasbo. Julia Gubajdullina že petnajst let nastopa v klavirskem duetu z Rubenom Dalibaltayanom. Skupaj z njim je soustanoviteljica poletne šole v Makarski, kjer od leta 2006 vodi mojstrske tečaje. Kot gostujoča profesorica se pogosto udeležuje seminarjev na Hrvaškem in v tujini.
 
Paolo Marzocchi, ItalijaPaolo Marzocchi, pianist in skladatelj, se je rodil leta 1971 v Pesaru (Italija), kjer je končal študij glasbe.
Svojo kariero je posvetil »čisti« kompoziciji in pisanju skladb za gledališče, kino in radio. Kot skladatelj in izvajalec je sodeloval s številnimi mednarodno priznanimi umetniki in prestižnimi institucijami kot so: Luzern festival, Maggio Musicale Fiorentino, Teatro alla Scala v Milanu, Gledališče La Fenice v Benetkah, Orkester Verdi in Pomeriggi Musicali v Milanu, Operno gledališče v Rimu, Beneški bienale, Filharmonični orkester Arturo Toscanini, festival Musica sull'Acqua, Orkester Leonore, festival Multiplicidade Rio de Janeiro, Nacionalni orkester Romunskega radia in festival Borderline Moving Images v Pekingu.
Od mednarodno priznanih umetnikov in od prestižnih institucij je prejel številna naročila za klavirske, komorne in orkestralne skladbe.
V zadnjih letih je Paolo Marzocchi za Ministrstvo za izobraževanje ter za Ministrstvo za univerze in znanost Republike Italije koordiniral številne eksperimentalne projekte v zvezi z glasbeno vzgojo in družbeno ozaveščenostjo. Njegov opus obsega več skladb za mladinske orkestre in otroške pevske zbore ter profesionalne ansamble. Ta dela so pritegnila zanimanje različnih osebnosti iz sveta glasbe, med drugim skladateljev Salvatoreja Sciarrina in Petra Maxwella Daviesa.
Ustvaril je tudi več zvočnih posnetkov, pri čemer je sodeloval z različnimi režiserji, kot so: Michal Kosakowski, Marco Filiberti, Stefano Franceschetti in Cristiano Carloni, Pietro Marcello.
Med njegovimi najnovejšimi deli sta omembe vredni premiera »Fantasia dell'Assenza«, njegova skladba za klavir, orkester in stekleno harfo ter glasbena režija eksperimentalnega projekta Guida Barbierija »Le Nuove vie dei Canti« na Lampedusi, v izvedbi domačih otrok z otoka. Omeniti velja tudi njegovo opero Il viaggio di Roberto z libretom Guida Barbierija, ki je požela visoke pohvale režiserja Riccarda Mutija. Prav tako je napisal esperimentalni koncert “Ex Machina” za godalni kvartet, trobento za kontrabas saksofon in elektroniko, z jazz trobentačem Paolom Fresujem (Bologna, MAST, 2017), »Nočni napev« za glasno violo in klavir ter znanstvenofantastični melolog za godalni kvartet in igralca »Mymosh, samorojeni«. Leta 2020/21  je sodeloval z Mariatereso Sartori pri projektu “The sound of Dante”, za katerega je napisal »Queste parole di colore oscuro«. Pri snemanju albuma »Italia« je sodeloval s tenoristom Juanom Diegom Florezom.
Kot pianist je sodeloval pri projektu Micheleja Campanella Beethoven/Liszt. Skupaj z drugimi sedmimi pianisti so izvajali Lisztove prepise Beethovnovih simfonij za klavir (Simfonija N.5, Festival Spinacorona Neaples, Rai5 in Pordenone Teatro Verdi).
 

 
Denys Masliuk, SlovenijaDenys Masliuk se je rodil v ukrajinskem mestu Khmelnitski. Starša, oba profesionalna glasbenika, sta takoj prepoznala Denysov glasbeni talent. Osnove klavirja je dobil v domovini, nato pa je bil sprejet na Glasbeni licej pri Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji.
Osvojil je 1. mesto na mednarodnem tekmovanju »Balis Dvarionas« v Litvi, 2. mesto na mednarodnem tekmovanju »Vladimir Krajnev« v Ukrajini, 2. mesto na ednarodnem tekmovanju »Irina Zwetajeva« v Belorusiji. Kot najbolj obetaven mlad pianist Glasbenega liceja pri Akademiji za glasbo v Minsku, je večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Državnim simfoničnim orkestrom Ukrajine.
Z odliko je leta 2002 zaključil šolanje na Akademiji za glasbo v Minsku, ter za dosežke na glasbenem področju prejel štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Belorusije. Študij je nadaljeval na Hochschulle für Musik Hanns Eisler v Berlinu. V tem obdobju je imel več odmevnih nastopov na koncertnih odrih in festivalih v Berlinu, Münchnu, Leipzigu, Solingenu, Stuttgartu, Lindau, Herrenchimseeju, Bad Worishofnu, Öschelbronnu, Freiburgu, Leipzigu, Potsdamu, Münchnu … 
Leta 2005 je zmagal na dveh mednarodnih tekmovanjih in sicer junija na tekmovanju »Marco Fortini« v Bologni in decembra na tekmovanju »San Nicolò di Bari« v Bariju v Italiji. Februarja 2009 je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju »Aleksander Skrjabin« v italijanskem Grossettu.

Denys Masliuk že nekaj let živi in deluje kot profesor klavirja na Umetniški gimnaziji v Kopru, v Sloveniji. Njegovi številni učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in Izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah, seminarjih in masterclassih.
Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem… V Sloveniji se je predstavil že na vseh večjih koncertnih odrih: Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom Sežana… Njegove recitale je posnela RTV SLO.
Veliko svojega časa Denys Masliuk posveča tudi komponiranju. Z avtorskimi klavirskimi skladbami izkazuje izjemno poznavanje zvočnih razsežnosti svojega inštrumenta in praviloma so to navdušujoči dodatki na njegovih koncertih klasičnega klavirskega repertoarja.
 
Žiga Brank, SlovenijaŽiga Brank je eden vidnejših slovenskih violinistov in pedagogov. V njegovi igri so številni kritiki izpostavili rafiniran ton širokega spektra, tehnično briljanco in virtuozno razvnetost. Poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Redno vodi tudi seminarje in tečaje. Trenutno pripravlja izid dveh zgoščenk pri založbi ZKP Slovenija. Prva zgoščenka bo vsebovala Beethovnov violinski koncert in 2 romanci (z orkestrom RTV Slovenija pod taktirko S. Kulenovića), na drugi zgoščenki pa bo izdan celoten opus sonat za violino in klavir Johannesa Brahmsa (s pianistom Rokom Palčičem). Njegove druge izdaje vključujejo celotni cikel solo sonat Eugena Ysaye-ja in opus 24 capriccev Niccoloja Paganinija.
Med pomembnejšimi nastopi z orkestri velja omeniti koncert v sklopu Festivala Ljubljana, prvo izvedbo violinskega koncerta L. M. Škerjanca z orkestrom RTV Slovenija v Veliki dvorani Slovenske Filharomonije z dirigentom Simonom Krečičem. Kot solist je nastopil tudi s Sarajevsko Filharmonijo, Slovaškim državnim orkestrom, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Med komornimi projekti v zadnjem času so najbolj opazni recitali s pianistom Petrom Milićem (Festival Maribor, gostovanja v Gradcu, abonma Kulturnega doma Nova Gorica), nastopi v okviru projekta Glasbeni svet Sherlocka Holmesa (Festival Radovljica, Festival Maribor, letni abonma Tolmin, cikel »Akustika« ljubljanske Drame, Narodni dom Maribor in sodelovanje s violončelistom Milanom Hudnikom (mednarodni festival Tartini v Piranu, mladinski cikel Narodnega doma Maribor).
Žiga Brank igra na instrument C. F. Landolfi, izdelanega leta 1750 v Milanu na katerega je igral eden najpomembnejših slovenskih violinistov Dejan Bravničar med leti 1957 - 2018.

 
Emina Smolović, SrbijaEmina Smolović je končala študij violine na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, v razredu prof. Dejana Mihailovića. Magistrirala je iz violine na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu, v razredu prof. Jasne Maksimović. Končala je specialistični študij pri predmetu Metodika poučevanja godal v razredu prof. Dejan Mihailović, pa tudi specialistični študij komorne glasbe v razredu prof. Olivera Đurđević na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu. Doktorirala je iz violine na Akademiji za glasbo v Sarajevu, pri prof.  Angeli Stankova. Trenutno je na doktorskem študiju glasbene pedagogike na Fakulteti za glasbo v Beogradu. Kot solistka in članica različnih ansamblov je koncertirala doma in v tujini (Francija, Italija, Egipt, Izrael, Turčija, Japonska). Kot solistka je igrala s Sarajevsko filharmonijo in umetniškim ansamblom Stanislava Binickega. Igrala je v številnih komornih zasedbah. Bila je predstavnica Ministrstva za obrambo Srbije v "Mediteranskem mladinskem orkestru". Igrala je v Novosadski filharmoniji, orkestru Doma vojske Srbije in Črne gore in Sarajevski filharmoniji.
Leta 2008 je izdala učbenik Metodika začetnega poučevanja violine, leta 2012 pa Načela in razvoj metodike poučevanja violine v Rusiji. Od leta 2003 je kot redna profesorica zaposlena na Filološko-umetnostni fakulteti v Kragujevcu.

 
Miodrag V. Bogić, SrbijaMiodrag Bogić je violinist, profesor violine in restavrator godalnih instrumentov. Izobraževal se je v Beogradu – v SMŠ »K. Stanković«, na Fakulteti Glasbenih umetnosti (FMU) in ALU Beograd. Med študijem se je ukvarjal z izdelavo in prenovitvijo godalnih instrumentov. Znanje na tem področju pridobiva od najboljših mojstrov iz Londona, Cambridgea in Birmingema: J. Kudanowski, A. Whone in F.Leonhard in drugih.
Leta 1991 je ustanovil umetniško delavnico za izdelavo in popravila godalnih instrumentov ’’TARISO’’, ter več kot 30 let uspešno sodeluje s številnimi priznanimi glasbeniki, koncertanti in pedagogi. Kot uradni mojster sodeluje z vsemi pomembnimi institucijami, glasbenimi šolami in akademijami v širši regiji – v Beogradu, Kopru, Zagrebu, Banja Luki, Tuzli, Sarajevu, Novem Sadu, Ohridu, Podgorici. Od l. 2015 pa je uradni mojster v delu »Dora Schwarzberg Music Academy« v Zurichu (Švica).

 
Bogomir Petrač, SlovenijaSvojo glasbeno pot je začel v Mariboru pri svojih starših, Miri in Mirku Petrač. Akademijo je z odliko končal v Ljubljani pri prof. Roku Klopčiču. Izpopolnjeval se je pri prof. Grigoriju Žislinu, Michaelu Schnitzerju, Ernstu Kovačiču, komorno igro pa pri Haydn triu in Milanu Nagyu. Po končanem študiju se je zaposlil v simfoničnem orkestru RTV Ljubljana.
Sodeloval je z vsemi slovenskimi orkestri, pa tudi z orkestri iz Italije in Hrvaške. Kot solist in komorni glasbenik, je gostoval v številnih državah Evrope, Severni Ameriki in Avstraliji.
V različnih komornih sestavih je snemal za Radiotelevizijo Slovenija, in italijansko nacionalno mrežo RAI ter posnel več zgoščenk. Danes poučuje na glasbeni šoli in umetniški gimnaziji v Kopru.

 
Martin Sikur, SlovenijaMartin Sikur je violončelo študiral pri Cirilu Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri Enricu Bronziju in Giovanniju Gnocchiju na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru, komorno igro pa pri Chia Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri priznanih profesorjih (H. E. Deckert, B. Gmelin, W.-S. Yang, M. Ostertag, E. Schoenfeld, T. Brandis, G. Gnocchi). Od leta 2001 do leta 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler. Kot solist ali komorni glasbenik nastopa doma in v tujini. Igra v Klavirskem triu Ars Musica in Godalnem kvartetu M.ARS.
Martin Sikur je član orkestra Slovenske filharmonije.